7 knjiga koje može da čita svaki džentlmen

7 knjiga koje može da čita svaki džentlmen
April 10, 2019 Gagliardi Srbija
In Vesti

Pravi džentlmen je svestan vrednosti knjiga i ne propušta priliku da se opusti uz dobru knjigu ili relevantan roman. Mi smo vam pripremili listu knjiga koje obavezno treba da pročitate pre nego se okrenete novim izdanjima, a koje će vas i opustiti, motivisati i inspirisati.

Kako zadobiti prijatelje i uticati na ljude, Dale Carnegie

Prvi put objavljena pre Drugog svetskog rata a popularna i danas, ova knjiga je riznica bezvremene mudrosti kada je u pitanju kreiranje konekcija i građenje odnosa. Do danas je prodano preko 16 miliona primeraka sa fenomenalnim uputstvima kako unaprediti svoj privatni i svoj poslovni život. Karnegi ne priznaje bilo kakve granice svoje tehnike, tako da ako postoji posao koji zaista želite, uz ovu knjigu možete da ga dobijete. Ukoliko imate privatni problem gde je komunikacija bila ozbiljna prepreka, ova knjiga će vas naučiti kako da mu pristupite.

Mi se nadamo da ćete ipak ovu knjigu iskoristiti da učinite da su ljudi oko vas srećni i da znaju da ih cenite. To bi uradio pravi džentlmen.

Umeće ratovanja, Sun Tzu

 Ukoliko ste nekada pokušali da pročitate ovu knjigu, verovatno vam nije bilo sasvim jasno zašto svi pričaju o zastareloj knjizi o ratu i pripremi za rat. Mi vam predlažemo da je pročitate opet, jer ovaj klasik kineske literature je mnogo više od toga.

Naime, Sun Tzu savetuje o strategiji, lukavosti, integritetu, pripremljenosti na događaje koji nam predstoje. Uz moto “Najbolje je pobediti bez borbe”, Tzu daje potpuno primenjive savete kako se pripremiti za pobedu i pobediti protivnik mudrošću. Svaki džentlmen na menadžerskoj poziciji će itekako da ceni ove neprikosnovene savete o integritetu, fleksibilnosti, praktičnosti, manipulaciji i odgovornosti.

Meditacije, Marcus Aurelius

Ako je suditi po njegovim delima, ovaj car – filozof kako su ga zvali je bio vrlo posvećen ličnom razvoju. Najmoćniji čovek svog doba je u potpunosti shvatao da je važno da osvestimo svoja osećanja i reakcije na svet oko nas. Meditacije su njegovi zapisi o etici, skromnosti, poniznosti, disciplini i snazi. Ove lekcije o moći i odgovornosti su kroz vreme postali jedna od osnovnih knjiga iz kojih mogu da uče svi – obični ljudi, jer svi smo samo ljudi, i svetski moćnici koje ovi zapisi održavaju prizemnima. Ako je suditi po ovome, onda su Meditacije idealno štivo i za jednog džentlmena.

 

Grof Monte Kristo, Alexandre Dumas

Popularnost ovog svetskog klasika ne jenjava. Razlog za to je što na više od 1000 strana pratimo put prosečnog čoveka sa svojim nadama i stremljenjima, snovima o budućnosti koji mu bivaju nepravedno oduzeti, preko čoveka koji se nalazi u bezizlaznoj situaciji, bez ikakve realne nade za spas do mesta neprikosnovenog moćnika. Ova saga o nepravdi i pravdi, ljubavi i mržnji, osveti i opraštanju je knjiga iz koje svako od nas može da izvuče neke lekcije za sebe i koja nas sve podseća na univerzalne životne vrednosti.

Alhemičar, Paulo Coelho

Na prvi pogled neobična priča o čobaninu u Andaluziji može da deluje više kao bajka nego štivo za odrasle i navede čitaoca da se opusti i propusti životne lekcije koje krije ovo remek delo svetski poznatog autora Paula Coelho-a.

Santiago napušta svoje selo kako bi krenuo u potragu za blagom. Njegova potraga je dinamična i uzbudljiva i ispunjava sva njegova očekivanja, a nas čitaoce podseća na važnost naših snova, značaj reči koje nam šapuće srce i naš unutrašnji glas, kao i vrednost znakova pored našeg životnog puta. Okrenite se ovoj knjizi da se podsetite na mudrost koju svi nosimo u sebi i probudite svoja čula da primete prilike oko vas.

1984, George Orwell

Futuristički roman nastao po iskustvima autora sa totalitarnim režimima španskog građanskog rata i Drugog Svetskog rata je podsetnik svima nama šta se dešava kada totalitarna društva i njihove oligarhske strukture preuzmu kontrolu nad svime, uključujući živote svih ostalih. Podsetnik na vrednost ljudskosti, poštenja i vrednosti žrtve i borbe za pravu odnosno dobru stvar, ova knjiga treba da bude na polici svakog od nas, a naročito džentlmena koji drži do istinskih vrednosti.

The Outsiders: Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success, William N. Thornedike

Autorova odluka da u pisanju knjige intervjuiše biznis lidere koji imaju ideje potpuno različite od svojih kolega kako iz industrija, tako i generalno, je dovela do ove knjige gde učimo o potpuno novim, netipičnim načinima za postizanje poslovnog uspeha. Ovi lideri poznatih kompanija koji su se odvažili na drugačije pristupe su savršen primer da postoji više od jednog puta ka uspehu i da je nekada hrabrost sve što nam nedostaje.