9 saveta kako pravilno probati odelo

9 saveta kako pravilno probati odelo
Januar 23, 2019 Gagliardi Srbija
In Vesti

Ukoliko se odlučite da kupite odelo, a ne da ga šijete po meri, nećete imati krojača koji će bezbrižno da uzme vaše mere kako bi skrojio savršeno odelo u skladu sa vašim ukusom. Ako kupujete u Gagliardi radnjama, to ne treba da vas brine jer je naše osoblje iskusno i stručno da vam pomogne. Ipak, ukoliko želite i sami da ispratite na koje sve detalje je potrebno obratiti pažnju, predstavljamo vam 9 saveta ili naš kratki vodič kako pravilno da probate odelo, tako da vam posle kupovine odgovara.

 

1. Izaberite stil

Pre svega morate da znate koji vam stil najviše odgovara, odnosno prilici za koju birate odelo. Kako biste precizno birali stil, morate da budete svesni da to nije samo pitanje boje. Vrsta materijala, kroj, tip kopčanja, sve su to izuzetno važni faktori. Ne želite da na posao odete u večernjem odelu ili obrnuto, zar ne?

2. Odgovarajući kroj

Kada prvo obučete odelo i pogledate se u ogledalo, procena počinje. Izgleda kao da ste uzeli pravu veličinu? Nije tesno, ali nije ni predugačko? Odlično, prvi test smo prošli, vreme je da se posvetimo pravoj proveri i detaljima.

Odelo treba da ocenite kada stojite uspravno i, ukoliko je moguće, nosite cipele koje idu uz odelo, sa rukama koje opušteno stoje niz telo. Iako je malo nas kojima je ovo prirodan položaj, ovako proveravamo odelo jer ukoliko ne stoji dobro u ovom položaju, neće biti udobno za nošenje.

3. Ramena

Kada obratimo pažnju na regiju ramena, pazimo da vas sako ne steže nigde i da ne postoje nabori. Nabori iznad ramena znače da je sako prevelik, a ispod ramena da je premalen. Materijal treba da prijanja uz rame i pada niz ruku ka laktu. Takođe je važno da je šav koji spaja rukav i sako odela tačno na Vašem ramenu. Ukoliko sako ne odgovara, najbolje je da potražite drugo odelo jer su prepravke ramena najkomplikovanije.

4. Zakopčavanje sakoa

Sakoi koji imaju jednoredno kopčanje se proveravaju tako što zakopčate samo prvo dugme odozgo. Dve strane sakoa treba uredno da se dotaknu. To znači da materijal ne treba da visi dalje od dužine odela, u kom slučaju je sako prevelik, odnosno ne treba da se razilazi i formira trougao sa pantalonama, što upućuje da je sako preuzak.

Zakopčano dugme ne treba da steže niti da pravi nabore i ispupčenja u gornjem delu sakoa.

5. Dužina rukava

Ovo je pravilo koje verovatno svi znaju. Rukav ne sme da pokriva košulju u potpunosti. U tom slučaju je predug. Takođe, ne sme da se vidi mesto na kom se spajaju manžetna i rukav. To bi značilo da su rukavi prekratki.

6. Dužina sakoa

Postoji više načina na koje možemo da pratimo dužinu sakoa, ali najlakše je da je poredimo sa dužinom ruku u opuštenom položaju niz telo. Donji rub sakoa treba da bude u nivou sredine vašeg dlana. Takođe, sako ne treba da završava iznad Vaše stražnjice, ali ni ispod nje.

7. Kragna / okovratnik

Vrlo je jednostavno voditi računa o ovom detalju. Okovratnik treba da prijanja uz košulju, dok materijal prijanja bez bilo kakvih nabora na leđima ili ramenima. Ukoliko postoje nabori, sako je premalen. Ako ima prostora između kragne košulje i kragne sakoa, sako je prevelik.

8. Pozadina

Idući važan faktor u razmatranju je kako pantalone odela prijanjaju uz Vašu pozadinu. Kao i u slučaju ramena, važno je materijal opušteno prijanja, dakle bez zatezanja ali i bez suvišnog materijala koji jednostavno visi. Dakle, ukoliko primetite nabore, pantalone nisu odgovarajuće veličine. Nabori u obliku latiničnog slova U znače da su Vam pantalone suviše velike, a horizontalni nabori tik ispod zadnjice su znak da treba da potražite veći broj.

9. Prelamanje pantalona

Zbog ove provere je važno da nosite cipele koje idu uz odelo, a ne neki drugi tip obuće. Ovaj test je dosta jednostavan. Ukoliko pantalone jednostavno vise, a svojim rubom uopšte ne dotaknu cipele – pantalone su prekratke. Ako pak rub pantalona ne samo da dodiruje cipele već i visi odajući utisak gomilanja materijala, pantalone su preduge. Ovo nije veliki problem jer je skraćivanje pantalona najlakši vid prepravke odela.

Koja je idealna dužina? Rub pantalona treba da dotakne cipele i da se napred stvori jedno malo udubljenje. Ni više, ni manje od toga. Uz to, pantalone nikad ne bi trebalo da pređu do pete cipela.

Ovo su bili detalji o kojima treba da brinete pri izboru savršenog odela za Vas. Ipak, naša topla preporuka je da ne zaboravite da odelo treba da učini i da Vam je udobno i da se osećate dobro u njemu, a ne samo da ispunjava standarde koje smo Vam predstavili.