Italijanske vinarije koje možete posetiti

Italijanske vinarije koje možete posetiti
Maj 31, 2019 Gagliardi Srbija
In Vesti

Svaki istinski džentlmen ima istančan ukus i nepogrešivo bira tri stvari: svoju damu, garderobu i vina. Rashlađena do prave temperature, vina, taj nektar bogova, su nezaobilazan dodatak za romantične večeri. A ukoliko ste ovog leta odlučili da posetite Italiju, mi smo tu da vam pomognemo da vaše letovanje odiše stilom i za vas smo pripremili predlog najboljih italijanskih vinarija koje bi mogli da posetite. Oduševite svoju damu i svoja nepca tako što ćete neke od njih uvrstiti u vaš plan puta.

Planeta Cantina dell’Ulmo, Sambuca di Sicilia, Sicilija

Sicilija je u prethodnoj deceniji doživela preporod kada je u pitanju vino, a ova vinarija, odnosno ova porodica je bila jedna od lidera tog preporoda. Ukorenjen u lokalnu kulturu, posao ove porodice se razvio zahvaljujući bogatstvu ukusa lokalne sorte Nero D’Avola, prefinjenom Chardonnay-u i kreativnosti pri mešanju voćnih ukusa.

Porodica nudi posete na tri različite lokacije i to Ulmo imanje u Manfiju, koje preporučujemo, zatim Noto lokacija i njihov najmlađi vinograd na padinama Etne. Ako posetite Ulmo, boravićete u kući iz 16. veka koja se nalazi uz ruševine zamka iz istog perioda. Istorija mesta vas opija, kao i fenomenalan dekor, ali za potpuni ugođaj morate da izaberete neko od njihovih fenomenalnih belih vina. Koje će to biti, da li smirujući Chardonnay ili energična Cometa, odlučite sami u odnosu na vaše raspoloženje.

Ceretto Aziende Vitivinicole, Alba, Pijemont

Grad Alba u regiji Piedmont se smatra prestonicom belih tartufa, ali je i dom porodici Ceretto koja se već generacijama izuzetno uspešno bavi proizvodnjom vina u vinogradima širom regije. Štaviše, ova porodica pruža najbolja vina regije, i to lagani Nebbiolo d’Alba, Barbaresco bogatog ukusa I kompleksni Barolo. Možda zato sama porodica kaže da je zemlja duša njihovih vina.

Osim ljubavi prema vinu, ova porodica neguje i veliku ljubav prema umetnosti. Zato, ukoliko ste i sami odvažni zaljubljenik u umetnost, naročito arhitekturu i dizajn, tura Ceretto vinarije je obavezna za vas. U sklopu nje ćete moći uživati u spomeniku njihovom Barolo vinu, rekonstruisanoj kapeli okruženoj vinogradom, ali pre svega u njihovim vinima.

Ukoliko vas umetnost ne očarava baš toliko, poziv u ovu vinariju je idalje otvoren, jer smo sigurni da ne možete da odolite crnim ili belim tartufima u kombinaciji sa vrhunskim vinima.

Castello Banfi, Montalcino (SI), Toskana

Da li je moguće napraviti listu vinarija u Italiji bez Toskane? Nipošto. Castello Banfi vinarija pruža posebno iskustvo.

U svoju proizvodnju su posvećeno uvrstili tehnologiju i održivost, a da pri tom nisu žrtvovali tradiciju koja je osnova njihove filozofije vina. Nagrađivana vina, odsedanje u zamku iz 15. veka, predeli koji oduzimaju dah i Toskana, su razlog zašto obavezno morate da svratite u ovu vinariju gde se savremeni svet susreće sa duhom istorije i opija jednako dobro kao i Banfi vina za koje porodica tvrdi da su tako dobra jer u svaku bocu stavljaju emocije, iskustvo i strast.

Marchesi de’ Frescobaldi, Toskana

Ostajemo u Toskani, i iako ne sumnjamo u vrhunsku tehnologiju proizvodnje vina koju ima porodica Frescobaldi, ona definitivno nije razlog zbog kog treba da posetite Frescobaldi vinarije. Naime, radi se o porodici čiji koreni sežu 1000 godina unazad, koja se proizvodnjom vina bavi već 30 generacija, odnosno 700 godina, a čije nasleđe ne leži samo u vinogradima već i znamenitostima Toskane. Naime, ova porodica se bavila bankarstvom, sarađivala i sa engleskom krunom, a bili su i pokrovitelji mosta Svetog trojstva i bazilike Svetog duha.

Ponos na Toskanu I duboka povezanost sa njom koje ova porodica oseća su i razlog zašto imaju vinograde širom regije. Oni veruju da bogatstvo i čar Toskane leže u njenoj raznovrsnosti, pa žele da svojim vinima podrže autentičnost svakog dela ove regije. Zamak Castiglioni je gde je sve počelo pre 700 godina i priča priču ove porodice. Remole odiše duhom delenja i prijateljstva. Ammiraglia odiše morem i teži ka novim horizontima.

Zamak Pomino je elegantin dragulj sakriven u planinama i šumama Firence. Castelgiocondo je duh Montalcina, veličanstvena tvrđava uporište istorije. Zamak Nipozzano je srž Toskane, a imanje Perano ima prirodni amfiteatar savršen za uzgajanje vina zahvaljujući svojoj osunčanosti. Na vama je samo da izaberete koju vinariju ove porodice ćete da posetite.

 

Izvori: planeta.it, ceretto.com, castellobanfi.com, frescobaldi.com