Kultura uživanja cigara

Kultura uživanja cigara
Jul 31, 2019 Gagliardi Srbija
In Vesti

Savršeno skrojeno odelo, udobno koliko i elegantno, najbliži prijatelji, kožna fotelja koja odiše istorijom, uz kamin u kom pucketa vatra, u ruci viski star koliko i vi. Okrećete se i otvarate kutiju sa vašim omiljenim cigarama i birate onu čija aroma bi vam sada najbolje prijala. Bilo zimi, po scenariju koji smo opisali, ili leti na terasi nekog roof top bara uz kvalitetan cabernet souvignon, za modernog džentlmena je uživanje u cigarama jedan od omiljenih hobija.

Kao što se džentlmen ne postaje oblačenjem odela, tako ni pušenje cigara nije banalno kao pušenje cigareta. Kao što pravi džentlmen uvek radi na sebi, tako je i pušenje cigara proces koji donosi zadovoljstvo – od izbora cigare u radnji, preko kombinovanja sa pravim pićem, paljenja, do samog uživanja u ukusu cigare.

Ukoliko biste rado da otkrijete ovaj hobi, mi vam donosimo smernice kako bi prvo iskustvo bilo dovoljno kvalitetno da možete da donesete odluku da li vam se dopada.

Kako izabrati pravu cigaru

Prvi korak je da pronađete odgovarajuće mesto na kom ćete kupiti cigare. Želite da to bude radnja kojoj je to I primarna delatnost jer samo takve radnje će čuvati cigare na pravi način.

Potom, treba da odlučite da li želite ručno ili fabrički motane cigare. Osim same dodatne draži što su ručno motane, takve cigare su i zdravije jer definitivno nemaju nikakve aditive koji se stavljaju u neke fabrički motane cigare. Duvan koji je u njima je čist, a papir i lepak kojim se učvršćuje cigara je takođe od duvana. Konačno, takve cigare i odstoje duže i na ispravan način što znači da se ukusi spoje i iskombinuju baš onako kako je potrebno za maksimalan užitak.

Ukoliko zaista po prvi put birate cigare, preporučujemo da pronađete kompromis između ukusa koje generalno volite i jačine cigare. Dakle, možda je najbolje da ukuse koji su jaki odložite za kasnije čak i ako vam je neki od njih omiljeni, a za početak pušenja izaberete cigaru sa blažim notama. Na taj način sigurno sebi nećete pokvariti iskustvo.

Poslednja nota bene koju imamo za vas kada je u pitanju izbor cigare je da ne morate da potrošite bogatstvo na kvalitetne cigare, naročito ako ste početnik i ako birate cigare blažih nota. Skuplje cigare su najčešće I jačeg ukusa tako da vodite računa da ne platite više da sebi pokvarite iskustvo.

Zapalite je…

Trenutak istine je iza ugla. Stigli ste na lokaciju sa svojom cigarom, ugođaj je savršen. Ono što vam sada treba je kvalitetan rezač i odgovarajuće šibice ili upaljač.

Rezač treba da bude takav da možete brzo da odsečete vrh cigare bliži traci na cigari. U suštini, uglavnom se koristi „dupla giljotina“, a ostalo zavisi od snage vaših prsta.

Za paljenje izaberite bilo šta osim običnog upaljača. Običan upaljač, ne samo da se ne uklapa u celu ceremoniju uživanja u cigarama, nego može da utiče da se ukus duvana hemijski promeni. Najbolji izbor bi bile šibice, ali ako niste sigurni da će da gore dovoljno dugo da se cigara ispravno zapali, izaberite upaljač sa butanom.

Ne zaboravite da nipošto ne treba da udahnete dim dok palite cigaru. Uvlačite dim dok se cigara ne užari dovoljno da se neće ugasiti a onda je okrenite i lagano duvajte u žar kako bi se još ravnomernije raspodelio i na taj način vam učinio pušenje još prijatnijim.

Čuvanje cigara

Ako je vaše prvo iskustvo već bilo i više nego dovoljno da uvrstite ovaj hobi u svoj život, neka vaša iduća investicija bude u kutiju za čuvanje cigara. Nikakvi najloni i celofani ne dolaze u obzir. Kutija mora da bude kvalitetna i pruži dobru zaštitu od vlage i svih ostalih elemenata.

A kako kutija treba i da se napuni, evo nekih od najboljih cigara koje treba da probate ove godine:

MY FATHER LA OPULENCIA TORO

Ova cigara je kombinacija najboljeg svetskog duvana – iz Meksika i Nikaragve. Duvan iz Nikaragve se smatra srcem proizvodnje cigara, a brend My Father je jedan od najboljih na svetu i ponosni vlasnik dve nagrade za cigaru godine, tako da je jasno da se radi o fenomenalnoj cigari.

ROCKY PATEL GRAND RESERVE TORO

Ove cigare su dostupne samo u Evropi, što ih čini još posebnijim, uz tajno kombinovanje duvana različitog porekla, koji je potpuno zreo, zemljanog bogatog ukusa sa podtonovima kafe.

A.J. FERNANDEZ ENCLAVE BROADLEAF CHURCHILL

AJ Fernandez je brend koji je poznat po punoći svojih ukusa i kombinovanju duvana specifičnom za Kubu. Ove cigare su ručno motani duvan iz Nikaragve, sa ukusom bibera, cimeta i čokolade.

LA FLOR DOMINICANA LIGERO CABINET

Sve cigare ovog brenda su vrhunskog kvaliteta, jer ovaj mali proizvođač je svesno odlagao masovnu proizvodnju kako bi postigao superioran kvalitet. Ova cigara je kombinacija duvana iz Brazila, Dominikanske republike, Nikaragve i Perua, sa podukusom tamnog voća i kedrovine.