Stil Patrick Bateman-a i dalje neprikosnoven

Stil Patrick Bateman-a i dalje neprikosnoven
Jul 19, 2018 Gagliardi Srbija
In Blog, Vesti
Film-American-Psiho-stil Patrick-Beteman

Pozabavićemo se analizom još jednog legendarnog filma, objavljenog 2000. godine, čiju glavnu ulogu tumači Christian Bale. Snimljen je po istoimenom romanu Breta Easton Ellisa iz 1991. godine, American Psicho, kroz lik Patrick Beteman-a prikazao je stil sa prestižnog Wall Streat-a osamdesetih. Zapravo, u filmu nijedan lik ne izlazi iz okvira stila osamdesetih i tih detalja – uski reveri, široka ramena i dugačak sako. Manhattan je uvek bio poprište poslovnih ljudi, i kada je o stilu i izboru garderobe reč – ogledalo je poslednje mode u kojoj se ogledamo i danas. Što duže budete gledali film, biće vam jasno da smo u pravu.

Film-American-Psiho-stil Patrick-Beteman

Zapravo, u samom liku Patrick Bateman-a pronaći ćete sličnosti sa većinom današnjih biznismena. Kada je vaš posao da svakodnevno predstavljate svoju kompaniju, morate uložiti najbolje od sebe kako napredovali.

Beteman-ova rutina za negu kože koja uključuje led, dva čišćenja, dva pilinga, masku za lice, losion nakon brijanja, dve hidratantne kreme i balzam za oči –  jedna je od najupečatljivijih scena u filmu. Možda je sve to previše, ali upravo takvi su biznismeni koji ništa ne prepuštaju slučaju, i koji ne bi prezali od daljine cilja koji treba ostvariti. Beteman spominje Valentinova odela, ali ako pogledamo realističnije, sve se, naravno, svodi na isplativost kod većine biznismena.

Film-American-Psiho-stil Patrick-Beteman

Oni muškarci koji se bave krojenjem znaju da je tkanina jedna od najosnovnijih stvari prilikom kupovine odela. Odelo koje pristaje tačno po meri, od ključnog je značaja za udobnost. Kada je u pitanju stajling, izgled Wall Street-a je stavljen u neku vrstu vremenske kapsule i tako lako prepoznatljiv, ne možete poricati da likovi Patrick Bateman-a i Gordon Gekko imaju stil ubice.

Film-American-Psiho-stil Patrick-Beteman

Njihov stil se ukratko može opisati ovako: kosa oblikovana gelom, prugaste pantalone, krupno štampani print na kravatama i tregeri obeležili su to doba. Čak ni aksesoar ne treba uzimati olako. Satovi Omega Seamaster i podjednako elegantne manžetne su svakodnevnica. To je čovek koji sedi za stolom – ambiciozan, onaj koji voli novac, zavodljiv i promućuran gospodin.

Film-American-Psiho-stil Patrick-Beteman

I u današnje vreme, dobar izgled znači da se mislilo o svakom detalju. Zbir mnogo detalja odabranih sa velikom pažnjom, a koje možemo posmatrati i odvojeno, čine jednu celinu, i to je pravilo koje bi svaki gospodin sa Menhetna pratio. Na primer, uvek nosite leptir mašne sa samo-vezom. Svakako, vredi naučiti kako se vezuje i izbeći nelagodne situacije. Ako želite da budete malo hrabriji, uzmite večernji sako umesto običnog crnog smokinga.

Film-American-Psiho-stil Patrick-Beteman

Stil Wall Street-a je živ, i širi se od grada do grada. Možda je bio potreban moderan zaokret, ali jedna stvar ostaje uvek ista – taj mačo stil samopouzdanja koje se može prepoznati u svakom poslovnom okruženju.

“Marcus i ja idemo na istog frizera, iako ja imam malo bolju frizuru” – Patrick Bateman

Film-American-Psiho-stil Patrick-Beteman

Pogledajte nama omiljenu scenu iz filma: