Kako se obući za razgovor za posao?

Kada krenete na razgovor za posao odevna kombinacija koju nosite biće gotovo jednako važna kao nabrojane stavke u vašem CV-u. Postoji nekoliko dobrih razloga zašto bi trebalo da obratite posebnu pažnju na odabir garderobe koju ćete nositi prilikom ovog bitnog događaja.

 

 

Prvi razlog je da ostavite dobar utisak na potencijalnog poslodavca. Pre nego uopšte progovorite, vaš sagovornik će imati sliku o vama, na osnovu vaše vizuelne pojave. Istina da odelo ne čini čoveka se ne primenjuje na poslovne intervjue, jer u ovom slučaju odelo govori o vašoj ličnosti i nivou profesionalizma.

 

 

 


Drugi razlog zašto trebate pažljivo da odaberete odeću koju ćete obući za razgovor za posao je kultura kompanije. Poželjno je pokazati da se uklapate u kompaniju, stoga odenite nešto slično onome što zaposleni nose - ako je odelo obavezno, dođite u odelu.

Ako se preferira casual elegancija izbora imate beskrajno mnogo - od chino pantalona i pantalona sa pet džepova, preko raznih modela košulja i polo majica, do sakoa i prsluka.

Treći - želite da se istaknete kao najbolji kandidat, zato vaš izbor odeće ne sme da bude faktor koji će vas eliminisati. Ono što obučete treba da dopuni vaše profesionalne veštine i iskustvo.


Šta obući za razgovor za posao?


Obucite se na način koji je profesionalno primeren poziciji za koju ste aplicirali. Ako se prijavljujete na mesto pripravnika ili bilo koju senior poziciju, odelo je obavezno. Pod odelom podrazumevamo sako i odgovarajuće pantalone, košulju, kravatu, čarape i cipele. Odelo tamne boje sa svetlom košuljom je proverena kombinacija koja nikada ne izlazi iz mode.

Kada niste sigurni šta da obučete, budite konzervativni. Bolje je da budete za nijansu više doterani nego što treba, nego da vaša odeća bude “nedostojna” pozicije za koju se prijavljujete.

U kompanijama u kojima je dress code nešto manje formalan možete se odlučiti za kombinaciju elegantnih ili chino pantalona, košulje ili polo majice i sakoa ili prsluka. Ako je vaš stil nešto ekstravagantniji živost odevnoj kombinaciji možete dodati jednim detaljem - recimo dezeniranim prslukom, kravatom ili upečatljivom bojom košulje.

Farmerice su oduvek bile kontroverzni komad kada je reč o razgovorima za posao. Generalno se smatraju neformalnom odećom koju ne bi trebalo nositi u formalnim i svečanim prilikama.

Ako insistirate na nošenju farmerki, neka budu klasičnog kroja - crne ili plave, ni slučajno izbleđene, iscepane ili sa bilo kakvim suvišnim detaljima. Uparite ih sa košuljom i cipelama, kako bi vaša odevna kombinacija bila odmerenija i ozbiljnija.

Pantalone sa pet džepova, napravljene od tankog kepera, alternativa su popularnim farmerkama. Jednako su udobne, ali izgledaju znatno elegantnije i primerenije događaju.

Bez obzira za koju se odevnu kombinaciju odlučite, bitno je da vam garderoba pristaje i da se u njoj osećate prijatno. Budite čisti, opeglani i uredni, i diskretno namirisani suptilnim parfemom.

 

Šta nikako ne treba da nosite na razgovoru za posao?


Određeni odevni komadi mogu učiniti da izgledate neozbiljno, neuredno, pa čak i nepristojno. Izbegavajte majice sa uvredljivim ili “smešnim” printovima, bedževe, upečatljive komade nakita, odeću koja je preuska ili preširoka, neopeglanu ili zaprljanu odeću, iscepane komade, jarke ili neonske boje.

I imajte na umu, bez obzira koliko je toplo, šorts i sandale su odeća za slobodno vreme, nikako za formalne razgovore!

Razgovori za posao su stresni. Konkurisali ste za poziciju koja može unaprediti vaš život - omogućiti vam da proširite poslovna znanja i veštine, napredujete, zarađujete veće sume novca.

Želite da se osećate samouvereno i da budete koncentrisani na sam razgovor, a ne da razmišljate da li se vidi da vam je sako tesan, a košulja uflekana. Obucite se prikladno - elegantno, svedeno i lepo - i predstavite se u najboljem svetlu. Čestitamo - uvećali ste šanse da željeni posao bude vaš!