3 načina vezivanja kravate

Savršeno odevenom muškarcu uvek dobro dođe lepo vezana kravata. Vezivanje kravate za većinu muškaraca predstavlja pravu noćnu moru. To je jedan od razloga zašto ih mnogi muškarci uopšte i ne nose. 

Izazov je i pravi odabir kravate i uklapanje sa košuljom uz koju će se nositi. Neki dizajneri smatraju da je kravata nešto što je izašlo iz mode, ali ipak i dalje predstavlja simbol elegancije i stila. 

Pre početka vezivanja kravate, važno je da zakopčate svako dugme na košulji računajući i ono na samoj kragni. Ako to dugme izuzmete, izgledaćete neuredno bez obzira na lepo vezanu kravatu. 

Nemojte vezivati kravatu ispred ogledala prvi put, samo će vas zbuniti!

Počećemo sa najlakšim načinom vezivanja kravate, kako biste se i sami uverili da to nije toliko teško kao što izgleda i ne oduzima vam puno vremena. Možete je vezati za manje od minut. 


The Four-In-Hand način vezivanja kravate

Podignite kragnu i stavite kravatu tako da vam uži deo kravate bude na levoj strani, a širi deo na desnoj strani. Pritom gledajte da širi deo kravate bude duži od užeg. 

Na užem delu kravate videćete šav. Prebacite širi kraj preko užeg tako da se preklapaju na šavu.

Potom širi deo prevucite iza užeg dela, a onda ga prebacite preko prednje strane užeg dela. 

Širi deo sada provucite kroz unutrašnju stranu otvora, između vrata i kravate, i provucite ga na dole kroz čvor koji ste prethodno dobili. 

Zategnite kravatu tako što ćete uži deo povući na dole, vodeći računa da vam i čvor i kravata stoje pravo. 


Vezivanje kravate stilom Dupli čvor

Kod ovog načina vezivanja, postupak je isti kao kod The Four-In-Hand načina. Jedina razlika je što kada već napravite čvor, trebate još jednom obmotati širi deo preko užeg dela, a zatim ga provući sa unutrašnje strane kroz otvor između vrata i kravate i provući kroz čvor koji ste dobili.

Tako se dobija dupli čvor, koji je malo veći od običnog. Zato se ovaj način vezivanja ne preporučuje kada su u pitanju šire kravate.


Vindzor čvor način vezivanja kravate

Ovaj čvor je za šire okovratnike zato što je veći od običnog čvora i većinom se vezuje za specijalne prilike. 

Širi kraj kravate ide na desnu stranu, a uži na levu stranu. Ovog puta će uži kraj biti dosta kraći, a širi kraj biće duži nego kod običnog vezivanja.  

Širi kraj prebacite preko užeg da se poklope na šavu. Sada širi kraj provucite kroz prostor između vrata i kravate da pada napred. Širi kraj ide iza užeg dela, i sada ga sa prednje strane provlačite kroz otvor između vrata i kravate, tako da pada iza užeg dela.

Širi deo sada ide preko užeg dela sa prednje strane, provučete ga kroz prostor između vrata i kravate, a zatim kroz čvor koji je prethodno napravljen. Uredno zategnite kravatu i dobili ste savršen čvor.


Nemojte odustati odmah!

Možda vam ovo izgleda kao komplikovano vezivanje, jednom ćete pogrešiti, ali drugi put ćete imati odlično vezanu kravatu. Vredno je učenja, jer uz odlično odelo ide i lepo vezana kravata, a sve zajedno odaje uspešnog muškarca i muškarca sa stilom!