Kako vezati i nositi muški šal ove zime?

Šalovi su jedan od omiljenih muških aksesoara vekovima unazad, jer održavaju toplotu tela, dok istovremeno doprinose prefinjenom i elegantnom izgledu.

Razvoj modne industrije doneo nam je muške šalove raznih materijala, dužina, dezena i boja, kao i šalove sa dva lica koji se mogu nositi na mnoštvo načina koje vam predstavljamo u nastavku članka. No, pođimo od osnova:


Kako odabrati šal?


Kakav ćete šal odabrati zavisi od prilike u kojoj želite da ga nosite, jer su različiti šalovi prikladni za različite svrhe. Bilo da vam je potreban funkcionalan dodatak za zimu ili završni komad za svečani outfit, evo nekoliko saveta za odabir pravog šala za svaku priliku:


Dužina i širina muškog šala


Muški šal bi trebalo da bude dužine od 125 do 200 cm i širine od 20 do 25cm.
Kratak šal je dugačak oko 140cm i odličan je da ga stavite oko vrata, bez umotavanja.


Šal srednje dužine dugačak je oko 170 i to je dužina koju treba da tražite ako planirate da eksperimentišete sa stilovima nošenja šala (koje donosimo u nastavku).


Konačno, šal od 200cm ili više omogućava udoban, pun i dramatičan izgled.


Koji materijal muškog šala odabrati?


Ako tražite topao i udoban zimski šal, birajte prirodne materijale kao što su vuna i kašmir. Vuna je topla, izdržljiva i vodootporna, ali čista vuna može da "bocka", zato tražite blend sa pamukom, koji je znatno prijatniji za nošenje. Druga opcija je kašmir, vrsta vune koja je skuplja, ali je finija i mekša od obične.

Šal može biti odličan završni dodir za svečane i formalne odevne kombinacije, jer naglašava vašu eleganciju. Dobar izbor tkanine za svaku svečanu priliku je svilena tkanina. Alternativno, možete se ponovo odlučiti za kašmir kada treba da izgledate prefinjeno, ali i da vam bude toplo.

Čak i kada nije hladno, šal može biti odličan dodatak vašoj garderobi tokom cele godine. Laneni ili pamučni šal bi bili odlični za toplije dane, jer su i lagane i prozračne tkanine, a dolaze u mnoštvu zanimljivih boja i dezena.


Stilovi vezivanja muških šalova


Predstavljamo vam šest najpopularnijih stilova vezivanja i nošenja šalova za muškarce:

 

 

1. Prebačen oko vrata

Jednostavno prebacite šal preko vrata, kako bi pao preko prednjeg dela grudi ispod kaputa. Ovaj stil ne uključuje vezivanje, namenjen je unapređenju estetike, a ne funkcionalnosti. Odlično se slaže sa sakoima i komplet odelima.

 

 

 

 

 

 

2. Preko ruke (Askot stil)

Askot je jedan od najjednostavnijih stilova nošenja muškog šala. Uzmite šal i položite ga preko ramena. Uzmite oba kraja šala i prebacite ih „preko i ispod“, kako biste napravili labav čvor. Podesite prednju stranu da bude malo kraća i zategnite bliže vratu po želji. Askot stil takođe više doprinosi elegantnom izgledu nego funkcionalnosti.

 

 

 

3. Lažni čvor

Lažni čvor izgleda komplikovanije nego što jeste. Stavite šal oko vrata, ali tako da jedan kraj bude dvostruko duži od drugog. Vežite labav čvor blizu kraja duže strane, ostavljajući oko 30cm na kraju. Malo olabavite čvor i provucite drugi kraj kroz njega i zategnite ga do željene dužine.

Ovaj čvor se najbolje ističe na šalovima sa uzorkom ili šalovima debljeg tkanja. Za ovaj stil možete koristiti šal srednje dužine.

4. Jednom obmotan

Ovaj stil izgleda elegantno, greje vas tokom hladnih dana, a za njega su pogodni šalovi srednje dužine do dugih. Vezaćete ga jednostavno: uzmite šal i omotajte ga jednom oko vrata, ostavljajući krajeve da slobodno padaju na prednjoj strani.

 

 

5. Duplo obmotan (ili dva puta obmotan)

Duplo obmotan šal je idealan za hladno vreme, a za njega će vam biti potreban šal dužine bar 180cm. Obmotajte dugački šal dvaput oko vrata, ostavljajući dva kratka kraja da padaju napred. Voila, spremni ste za polazak!

 

 6. Francuski ili evropski stil 

 

Presavijte šal na pola na sredini tako da se krajevi dodiruju i držite pregib u jednoj ruci, dok drugom prevlačite krajeve oko vrata. Provucite krajeve kroz otvor i čvrsto zategnite. Podesite po potrebi. 

Ovaj stil se brzo i lako vezuje i stvara veliki, topli čvor na kragni kaputa ili jakne, štiteći vas od naleta hladnog vetra. Biće vam potreban duži i tanji šal; predebele tkanine neće biti pogodne za francuski stil, jer krajnji čvor može izgledati preveliko.