Klasičan stil modernog poslovnog muškarca

Odabir poslovne garderobe će u najvećoj meri zavisiti od vašeg radnog mesta i dress code politike firme u kojoj radite. Ako ste programer u IT kompaniji niko od vas neće očekivati da sedite za računarom u odelu. Međutim, ako ste advokat ili menadžer, često ćete posezati za košuljom, sakoom i pantalonama kada se pripremate za posao.

Generalno govoreći, casual poslovni stil ima najbolju prođu i prihvatljiv je na većini radnih mesta modernih muškaraca. Ovaj stil je manje formalan od odela, ali je formalniji od farmerica. 

 Naravno, i u biznis casual odevanju možemo razlikovati kategorije koje variraju zavisno od radnog mesta - za određene poslovne profile chino pantalone sa upasanom košuljom, obaveznim kaišem, praćene mokasinama biće pun pogodak.  Za druge, kombinacija crnih farmerica i polo majice biće odlična poslovna kombinacija. 

 

Gagliardi klasičan stil poslovnog muškarca

 

Pored samog radnog mesta, godine takođe utiču na poslovni stil odevanja. Što ste stariji treba da naginjete ka “ozbiljnijim” komadima, dok se milenijalcima opraštaju i modna eksperimentisanja, iako se i od njih očekuje da budu prikladno odeveni za poziciju na kojoj rade.

                                                                                          

Osnovni odevni komadi za sve poslovne kombinacije

Ako vašu garderobu čine brižljivo odabrani esencijalni komadi, koji se međusobno upotpunjuju i lako kombinuju, bićete savršeno odeveni za posao svakog dana. 

Hajde da napravimo pregled osnovnih elemenata odeće koji su vam potrebni:

Košulje

Košulja je centralni element svakog poslovnog outfita, stoga se pobrinite da ih imate nekoliko i da vam pristaju savršeno. Zavisno od dress code pravila u firmi biraćete i model košulje - poslovne, neformalne ili oxford.

Slim fit modeli su moderni, ali ako ne odgovaraju vašoj građi tela opredelite se za regular fit. Nemojte po svaku cenu pratiti modu - ni najskuplja, ni najmodernija odeća na vama neće izgledati lepo ako vam je tesna, dugačka, široka i slično.

Umesto košulje možete nositi vanvremensku polo majicu, naravno, ako situacija ne zahteva formalnost. U hladnijim danima preko košulje možete nositi džempere od prirodnih materijala ili ih zamenite rolkama od kombinacije pamuka i kašmira, koje uvek izgledaju svedeno i elegantno.

Pantalone 

Klasične pantalone koje su deo odela, chino i pantalone sa pet džepova su modeli koji nikada neće izaći iz mode, a prikladni su za sve poslovne kombinacije. Prilikom odabira pantalona vodite računa da su slim fit, a ne skini fit (izuzetno uski modeli). 

Birajte isključivo prirodne materijale - pamuk i štof koji sadrži vunu, kako bi vam bilo prijatno tokom celog dana. Sa bojama se možete poigravati - pored osnovnih, crne, teget i braon, osvežite vaš poslovni outfit bojom rđe, maslinastom, bež ili kaki.

Sakoi i prsluci

Sakoi dodaju dašak elegancije, klase i otmenosti svakom outfitu. U određenim poslovnim sferama, kao što su bankarstvo, menadžment, pravo ili računovodstvo, su obavezni, dok su u drugim poželjni, naročito kada treba da prisustvujete bitnim sastancima, prezentacijama ili formalnim okupljanjima.

Čak i ako ste obučeni ležerno, sako će učiniti da izgledate formalnije. Birajte jednobojne ili sakoe sa prugastim ili kocka dezenom, od štofa, somota ili tvida. 

Ako kombinujete sako sa prslukom, neka prsluk bude druge boje i teksture, kako ne biste izgledali suviše svečano. Prsluk možete nositi i samostalno, bez sakoa, preko košulje.

Cipele

Vaš odabir obuće će zaokružiti svaku odevnu kombinaciju i dati joj onaj fini “final touch” koji celu priču podiže na viši nivo.

Ako je u vašoj firmi na snazi biznis casual stil možete biti kreativni u odabiru cipela - klasične oksford cipele na pertlanje će biti odličan izbor, baš kao i cipele sa kopčom. Kombinujte ih sa klasičnijim pantalonama.

Mokasine i patike (kožne, casual elegantne patike) kombinujte sa chino ili pantalonama sa pet džepova. Boju cipela uparite sa bojom kaiša.

Aksesoari

U aksesoare ili modne dodatke spadaju dugmad za manžetne, kaiševi, džepne maramice, kravate, tregeri, nakit, sunčane ili dioptrijske naočare i brojni drugi komadi.

Predlažemo vam da u poslovnom okruženju zaboravite na nakit (ili pak da bude veoma diskretan) i da se držite klasike - kaiša i dugmadi za manžetne ili kravate i džepne maramice. Sa aksesoarima važi pravilo manje je više. Ne preterujte - nosite maksimalno tri čije će boje i stilovi biti usklađeni.