Maramice kao ukras sakoa i odela

Džepne maramice su jedan od malobrojnih aksesoara posvećenih muškarcima, koji mnogo govori o stilu i modnim preferencijama osobe koja ih nosi.


Maramice su se kao modni dodatak prvi put pojavile još u vreme drevnog Egipta, gde su nošene kao simbol bogatstva.

 

Njihova popularnost se nastavila tokom srednjeg veka, na dvorovima širom Italije i Francuske, gde su bile stilski imperativ, ali i dobrodošla pomoć u zaštiti nosa od neprijatnih mirisa. Izrađivane od najfinijih materijala, ukrašene vezom, maramice su bez ijedne reči pričale priču o poreklu i društvenom statusu svojih otmenih vlasnika. Nasleđivale su se i predavale iz generacije u generaciju, a bile su vredne jednako kao nakit.   

Maramice kao ukras muškog odela i sakoa

 

Ovaj modni detalj, koji datira vekovima, pronašao je svoj put do unutrašnjosti džepova sakoa modno osvešćenih muškaraca. Danas, u 21. veku, džepne maramice za sako su se vratile na modnu scenu i popularnije su nego ikada pre. 

Namena džepne maramice

Imaju suptinu namenu - ukrasna maramica za sako je detalj koji ne treba da bude u centru pažnje (dakle, nema preterano svetlih boja), ali u isto vreme predstavlja poseban element koji naglašava ceo outfit. 


Da li ste se ikada zapitali zašto je većina tradicionalnih sakoa napravljena sa spoljnim džepom?


Džepovi sakoa nisu samo mesto gde možete da odložite naočare za sunce, već i da pokažete dašak elegancije. Bez ikakvih dodataka, džep je strukturno suvišan i odeća izgleda nepotpuna, ali tu na scenu stupaju maramice, koje upotpunjuju vašu odevnu kombinaciju.

U kojim prilikama treba da nosite maramicu u džepu sakoa?

Jednostavne za nošenje, a brze za uklapanje, muške maramice za džep sakoa dodaju pravi lični dodir svakodnevnoj odeći. Evo naših predloga kada i kako da ih koristite:

  • Na poslu. Maramica će učiniti da sivo ili plavo poslovno odelo izgleda zanimljivije. Izaberite pamučnu tkaninu bez sjaja i osnovnu boju, recimo belu. Ako nosite kravatu, maramica može imati komplementarne boje i dezene, ali tkanina mora biti drugačija.
  • Tokom vikenda. Ako u slobodno vreme praktikujete elegantne casual kombinacije, pamučni sako bez postave i lanenu košulju, obogatite ih maramicom. Budite kreativni i birajte svetle šare i boje visokog kontrasta.
  • U svečanim prilikama. Za venčanja ili gala večere, bilo da ste mladoženja, kum ili gost, bela svilenaili pamučna džepna maramica učiniće da izgledate gospodski kao 007.

Kako odabrati pravu maramicu?

Prilikom odabira maramice za sako, poštujte pravila - uskladite je sa bojom i vrstom tkanine sakoa. 

 

Kako odabrati pravu maramicu?
Ako nosite kravatu, boja maramice može a i nije obavezno da se razlikuje od boje kravate. Ako ne nosite kravatu uklopite boju maramice sa košuljom i odelom. Na primer, ako nosite plavu košulju ili odelo, odaberite svetloplavi detalj koji će naglasiti dominantnu boju outfita. Konačno, kad niste sigurni u odabir boje birajte belu: nećete pogrešiti jer je pogodna za svaki sako i za svaku priliku.

 

 

 

Kad kombinujete materijala kravate i maramice, brinite o tome da oni treba da budu komplementarni. Svilenu kravatu uparite sa maramicom od svile, lanenu kravatu sa lanenom maramicom, a pamučnu kravatu uparite sa pamučnom maramicom. Na poslu nosite pamučnu, u slobodno vreme lanenu, a za svečanosti svilenu maramicu. 

Kako se pravilno nosi maramica za džep sakoa?

Idealna veličina džepne maramice je 33x33cm kako bi se lepo složila i savršeno pristajala svakom džepu. Maramica treba da izlazi iz džepa svega 2 do 3cm i nosite je sa uživanjem. Nećete ni primetiti kojom brzinom će postati modni detalj bez kojeg ne napuštate vaš dom!