Održavanje zimskih kaputa: Kako da vaš kaput godinama izgleda kao nov

Kaputi su jedan od razloga zašto volimo zimu. Napravljeni od luksuznih blendova najfinijih prirodnih materijala, kao što su kašmir i vuna, oplemenjeni atraktivnim tkanjima, ukrašeni krznom, zimski kaputi savršeno grle mušku figuru ističući njene atribute.

Pravi zimski kaput naglašava vaša ramena, akcentuje struk, donosi notu elegancije i prefinjenosti svakoj odevnoj kombinaciji i savršeno vas greje kada košava i severac započnu svoj ples gradskim ulicama.

Većina zimskih kaputa je klasičnog, vanvremenskog dizajna, što znači da ćete uz pravilno čišćenje i odlaganje moći da ih nosite godinama! Ipak, održavanje zimskih kaputa zahteva pažljiv pristup, jer svaka tkanina iziskuje drugačiji metod čišćenja i odlaganja.

Održavanje zimskih kaputa u skladu sa vrstom materijala

 

Održavanje zimskih kaputa

Pre nego se upustite u čišćenje, proverite sirovinski sastav na etiketi kaputa. Tehnologija proizvodnje tkanina je značajno napredovala, stoga je danas lako pomešati poliester i vunu, a pogrešno održavanje zimskih kaputa lako može dovesti do neupotrebljivosti odevnog komada.

Nakon svakog nošenja kaput pažljivo očetkajte mekom četkom, kako biste uklonili povšinsku prašinu, prljavštinu i dlačice. Redovno četkanje će odložiti potrebu za pranjem kaputa.

 

Ukoliko vaš kaput ima mrlju, upijte je čistom tkaninom ili papirnatim ubrusom. To ćete učiniti jednostavnim prislanjanjem tkanine uz mrlju, dok god ostavlja mokar trag. Ne trljajte mrlju, kako se ne bi proširila. Kada je sva vlaga iz mrlje upijena, uklonite ostatke, ali samo ako sirovinski sastav kaputa to dozvoljava:

  • Vuna i kašmir su skupoceni prirodni materijali koji su topli i luksuznog izgleda, ali njihovo održavanje zahteva profesionalni tretman - suvo hemijsko čišćenje. Iako na etiketama može biti istaknuta mogućnost pranja na 30 stepeni na programu za osetljivo rublje, tkanina se lako može deformisati, skupiti ili razvući, zbog čega je najbolje da ovaj posao poverite stručnjacima.
  • Poliester možete bez bojazni prati na 30 do 40 stepeni - zavisno od instrukcije na etiketi kaputa. Nakon pranja dobro protresite kaput i ostavite ga da se suši okačen na vešalici. Nikako nemojte sušiti kapute u sušilici za rublje, jer bi se mogli nepovratno izgužvati.
  • Pamuk ili mešavina materijala, od kojih su napravljeni mnogi proštepani kaputi punjeni vatom, su pogodni za pranje - ALI, ako je vaš kaput punjen obavezno sledite instrukcije sa etikete! Recimo, punjenje od perja je pogodno za pranje, dok punjenje od vate treba da se tretira isključivo hemijskim čišćenjem.
  • Prirodno krzno sa okovratnika kaputa nije pogodno za pranje - tretira se isključivo u hemijskim čistionicama.
  • Veštačko krzno je napravljeno od sintetičkih vlakana, stoga ga možete oprati, ali nikako ga ne treba sušiti u sušilici, kako se vlakna ne bi otopila pod uticajem toplote.

Ako instrukcije za održavanje zimskih kaputa navode ručno pranje kao metodu čišćenja, koristite blagi deterdžent i mlaku vodu i ostavite da se predmet namače 10 minuta pre nego što ga isperite u hladnoj vodi. Nikada nemojte koristiti toplu vodu ili izbeljivač. 


Kaput prilikom ceđenja nemojte uvrtati i gnječiti - uvijte ga u peškir kako biste izvukli višak vlage, a zatim ga sušite položenog. Sušenje u vertikalnom položaju, na vešalici, učiniće da kaput izgubi oblik - rukavi bi mogli postati predugi, a krajevi asimetrični.

Koliko često treba čistiti zimske kapute?

Ako je kaput vidno prljav ili je poprimio neprijatne mirise, to je jasan pokazatelj da je vreme da ga očistite. Kapute koje svakodnevno nosite čistite najmanje dva puta tokom zimske sezone. 

Kaput za posebne prilike, koji ne nosite često i pažljivo odlažete nakon nošenja, treba osvežiti barem jednom godišnje, nakon zimske sezone, pre skladištenja. 

Odlaganje zimskih kaputa

Kako biste sačuvali oblik kaputa, nakon nošenja ga obavezno držite na vešalici. Ukoliko vešalica nije dostupna, presavijte ga sa unutrašnje strane i odložite preko naslona stolice.

Nipošto nemojte kačiti kaput na čiviluk - težina odevnog komada će dovesti do razvlačenja i opuštanja materijala. Ukoliko vaš kaput izgubi formu i oblik, moraćete da ga zamenite novim.

Redovno praznite sadržaj džepova kaputa, kako se ne bi opustili i razvukli.

Kada zimska sezona prođe, očistite kaput po gorenavedenim instrukcijama i pravilno ga odložite u namensku plastičnu vreću koja se zakopčava. Na ovaj način ćete zašitititi tkaninu od moljaca, prljanja i neprijatnih mirisa.

Vreću sa kaputom možete čuvati na vešalici u ormaru ili na drugom suvom, tamnom i hladnom mestu.

Prilikom skladištenja izbegavajte naftalin, koji iako učinkovit protiv moljaca ima izuzetno jak miris koji je teško ukloniti iz odeće. Umesto naftalina koristite vrećice lavande ili komercijalne vrećice osveživača za garderobu. 

Ako zimski kaput budete održavali u skladu sa navedenim uputstvima, tkanina će sačuvati svoju teksturu i oblik, a vaš kaput će dugi niz godina izgledati kao nov.