Vrste kragni na košuljama

Kragne na košuljama su jedan od detalja kojima se ne poklanja dovoljno pažnje, iako imaju moć da transformišu i definišu stil cele odevne kombinacije.

Zavisno od vrste kragne na košulji vaša kombinacija odevanja može izgledati ležerno, elegantno, poslovno ili čak formalno. Ovaj modni detalj igra odlučujuću ulogu u razmatranju da li je košulja prikladna za svečanu ili opuštenu odeću i čini da celokupna garderoba zablista. 

Međutim, dok boja i kroj košulje ulaze u strogo razmatranje, kragne ostaju po strani, iako mogu unaprediti ili upropastiti celokupnu odevnu kombinaciju. Samo zamislite leptir mašnu zavezanu na košulji sa dugmićima. Ili košulju sa takozvanom “ruskom kragnom” ispod džempera. 

Ne preterujemo kad kažemo da prava kragna čini čuda za vaš stil odevanja, a jednom kada počnete da istražujete vrste kragni na košuljama, otkrićete izuzetan niz različitih opcija različitih namena. Pre nego vas upoznamo sa vrstama kragni, otkrićemo vam tajnu kako da pronađete onu koja vam savršeno pristaje. 

Kako odabrati savršenu kragnu?

Iako se kragna bira shodno stilu i prilici za koju se odevate, postoji još par detalja koji prave razliku i čine da izgledate kao da ste se obukli kod krojača koji šije po vašoj meri.

  • Krutost kragne - Dok su u prošlosti okovratnici bili strogo i čvrsto štirkani, danas su popularnije mekše kragne. Meke kragne se kombinuju sa ležernijom odećom, za neobavezan i opušten stil. Ako nosite poslovno ili svečano odelo, čvršća kragna je bolja opcija za svež i oštar izgled.  
  • Visina kragne - Mera koja ukazuje koliko visoko okovratnik stoji na vašem vratu. Visoka kragna je formalnija, tipična je za italijanski stil i može zahtevati dva dugmeta da podrži dodatnu visinu. Niže kragne su primerenije za manje formalne odevne kombinacije.
  • Oblik lica - Veličina kragne treba da bude u skladu sa oblikom vašeg lica. Ako imate široko ili okruglo lice, veća kragna će uravnotežiti vaš izgled, dok će mala samo istaći neproporcionalnost. Razmak između vrhova kragne takođe je nešto na šta treba obratiti pažnju. Ako imate mršavo ili usko lice, nosite šire raširen okovratnik, a ako imate široko ili okruglo lice, nošenje kragne sa uglovima koju su bliže jedan drugom stvoriće tanji utisak. 

Vrste kragni na muškim košuljama

Sada kada znate na koje elemente treba da obratite pažnju pri odabiru, hajde da vidimo koje vrste kragni na košuljama su vam na raspolaganju:

Klasična kragna (point collar)

Klasične kragne imaju zašiljene vrhove, a razmak između njih je mali i uredan. Mogu se nositi sa ili bez kravate. Iz tog razloga, ova opcija je popularan izbor za one koji svakodnevno nose košulje jer njihov stil nije ograničen prilikom.

Odgovaraju ležernom okruženju, a istovremeno ispunjavaju svoju funkciju na poslovnim i svečanim događajima. Klasične kragne dolaze u više modela koji se mogu razlikovati po visini, zašiljenosti, razmaku vrhova i čvrstoći kragne.

Klasična raširena kragna (spread collar)

Klasična raširena kragna je možda najuniverzalniji tip kragne. Karakterišu je nešto širi vrhovi nego kod standardnog klasičnog modela, što omogućava vezivanje svečanijih stilova kravate ili leptir mašne.

Kragna uredno “leži” ispod revera sakoa i pogodna je za širok spektar prilika, kao što su kokteli, večernje zabave, formalna događanja, ali i svakodnevni poslovni sastanci. Klasična raširena kragna takođe dolazi u više modela različitih visina, čiji krajevi mogu biti rašireni od 7.8 do 9cm.

Kragna pričvršćena dugmadima (button down collar)

Kragna pričvršćena dugmadima krojena je po želji polo igrača, koji su hteli da uklone bočne strane okovratnika koji su im smetali prilikom izvođenja sportskih udaraca.

Zbog ove tradicije, kragna sa dugmadima se smatra najsportskijom i najležernijom opcijom za one koji nose košulje i pruža vam priliku da izgledate elegantno bez kravate. Ukoliko vam vidljivi dugmići smetaju, pronađite model sa skrivenim dugmadima koji izgleda svedenije i jednostavnije. 

Trakasta kragna (band collar)

Trakaste kragne, poznatije kao ruske ili mandarinske kragne, nude alternativu onima koji žele eleganciju košulje bez formalnosti kragne, kreirajući jedinstven i upečatljiv izgled. Ova vrsta kragni nije pogodna za nošenje kravate, jer nema stvarne tačke kragne.

Okovratnik može biti otvoren ili se može zakopčavati dugmetom. Zavisno od materijala i kroja košulje sa ruskom kragnom mogu biti ležerne (recimo lanene košulje) ili formalne i elegantne. 

Kragna za leptir mašnu (wing collar)

Ova kragna je dizajnirana da savršeno pristaje uz leptir mašnu i rezervisana je za najsvečanije prilike, kao što su venčanja, gala proslave i slični događaji koji zahtevaju nošenje smokinga. 

Kada počnete da istražujete detalje muške garderobe otvara se čitav novi svet za koji niste ni slutili da postoji, a koji pravi značajnu razliku u vašem odevanju. Unutar svake kategorije kragni postoji više podvrsta koje su pogodne za različite namene - odaberite pravu i zablistajte u svakoj prilici.